Page 66 - incirliovaweb
P. 66

44 l1. BÖLÜM CHAPTER 1                                                A World Cultural Heritage: Anatolian Camel Dealing Culture and Camel Wrestles

mezler. Bu dönemde az beslendikleri için kilo kaybına uğrarlar        eat much until the termination of their estrus. Since they eat little in
ve hörgüçlerindeki yağ da azalır. Bir güreş devesi bu dönemde         this period, they lose weight and the fat in their humps decreases.
ağırlığından yaklaşık 100 kg kaybedebilir. Develerin sonbahar ve      A wrestling camel may lose about 100 kg from its weight in this
kış mevsimindeki bakım maliyetleri ilkbahar ve yaz mevsimine          period. The keeping costs of camels in autumn and winter are very
kıyasla çok düşüktür.                                                 low in comparison with those in spring and summer.

     Güreş develeri yılda yaklaşık 5 ton yem tüketir. Develere             Wrestling camels consume approximately 5 tons of feed per
sonbahar ve kış mevsimlerinde az miktarda arpa, buğday, burçak,       year. Camels are provided with small amounts of barley, wheat,
yulaf, kuru buğday samanı, kuru bakla, kuru üzüm ve kuru incir        vetch, oat, dry wheat straw, dried broad beans, raisins, and dried figs
verilir. Ocak ve Şubat aylarında besleme kesilir. İlkbahar ve yaz     in autumn and winter. Feeding is ceased in January and February.
mevsiminde develer meralara bırakılır. Nisan ve Mayıs aylarında       Camels are left on the pastures in spring and summer. They are
develere daha çok yeşil otlar verilmektedir. Develer sadece yaz       provided predominantly with green weeds in April and May. Camels
mevsiminde 1-1,5 ton kuru yemin yanı sıra bolca yonca, yeşillik       can consume abundant amounts of clover, green grass, and common
ve fiğ tüketebilirler (Gülsöken, 2010: 100). Bahar ve yaz ayla-       vetch besides a ton to 1.5 tons of dry feed only in summer (Gülsöken,
rında dut ve karaağaç yaprağı, yaprağı dikenli çeşitli bitkiler de    2010:100). They are also provided with the leaves of mulberry and
yedirilir. Develer ağız yapıları sayesinde dikenli bitkileri rahatça  elm trees as well as with various plants with thorny leaves in spring
yiyebilir. Zerdali dikeni (Centaurea solstitialis L.) ve buğday tar-  and summer months. Thanks to their mouth structure, camels can
lalarında Şubat-Mayıs arasındaki dönemde bulunan deve helvası         easily eat thorny plants. Yellow star-thistle (Centaurea solstitialis
otu Sonchus oleraceus develerin yemeyi sevdiği bitkilerdir. Bu        L.) and common sowthistle Sonchus oleraceus, which is found in
dönemde develere çok sevdiği diğer bitkiler de verilir (ölmez di-     wheat fields in the period between February and May, are the plants
keni/ Xeranthemum annuum L.,yandak otu/Ononis spinosa).               that camels like eating. In this period, camels are also provided with
                                                                      the other plants that they like very much (immortelle/Xeranthemum
     Güreş develerinin beslenmesinde hamur topları hazırlanır.        annuum L. and spiny restharrow/Ononis spinosa).
Toplar burçak, yulaf, arpa, fiğ tohumu ve buğday unu ve suyla
karıştırılarak, hazırlanır. İçine bir miktar da tuz konan toplar bir       Dough balls are prepared to feed wrestling camels. The balls
veya iki kilogramlık toplar haline getirilir. Bir güreş devesinin     are prepared by mixing vetch, oat, barley, common vetch seed,
bir günde tükettiği hamur toplarının sayısı 5-20 arasında değişir.    wheat flour, and water. The balls, to which some salt is also added,
Bu topların hazırlanmasına Nisan ayında başlanır. Kış mevsimin-       are shaped into balls weighing one or two kilograms. The number of
de zayıf düşen develerin hamur toplarıyla beslenmesi biraz daha       dough balls consumed per day by a wrestling camel ranges from 5
öne alınır. Fiziksel olarak fazla kayba uğramayan develerin ha-       to 20. The preparation for these balls is initiated in April. The camels
mur toplarıyla beslenmesi Temmuz ayına kadar ötelenmektedir.          which become powerless in winter are fed dough balls somewhat
                                                                      earlier. The feeding of those camels which have not suffered from
                                                                      much physical loss on dough balls is delayed until July.
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71