
İncirliova Coğrafi Yapısı
TOPOĞRAFİK YAPI
İlçemizin güneyini, derin ve alüvyonlu topraklardan oluşan Menderes Havzası kaplar. Kuzeyinde doğu-batı istikametinde uzananAydın Cevizli dağları yer almaktadır. Güneyinden Büyük Menderes Nehri geçer.
1-GÖLLER VE AKARSULAR
İlçemiz ve bağlı köylerinde göl yoktur. En önemli akarsuyu, Büyük Menderes Nehri’dir. Menderes Nehri’ni besleyen çaylar sırasıyladoğudan itibaren İkizdere, Cılımbız Deresi ve Yalkı Deresi’dir. İkizdere Çayı, Karagözler köyünün altında başlayıp, Köprüovası’ndangelen kolla İkizdere’de birleşip, Dereağzı Köyü ve Gerenkova Köyü kenarından Acarlar Beldesi ve Yazıdere Köyleri arazilerindengeçerek Büyük Menderes Nehrine ulaşır. Cılımbız Deresi, Köprüovası ve İsafakılar sınırları içinde başlayıp, Karabağ Köyünündoğusundan geçerek İkizdere çayı ile birleşir. Yalkı Dere , Eğrek köyünden doğar, Arzular köyü ve Hacıaliobası Köyünden geçerekBüyük Menderes Nehrine dökülür.
2-İKLİM
İlçemizde Akdeniz İklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Son kırk yıllık yağış ortalaması 680 mm olup, sonbeş yılın ortalaması 519 mm dir. En çok yağış, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında düşer.Kırk yıllık basınç ortalaması 1006milibardır. En yüksek basınç Aralık ayında 1027, en düşük ortalama basınç Ağustos Ayında 975 Milibar olarak ölçülmüştür.Yıllıksıcaklık ortalaması 17.7 °C, en düşük ortalama sıcaklık 7.3 ºC, en yüksek sıcaklık ortalaması Temmuz ayında 26.9 ºC’ dir.Meteorolojikverilere göre en yüksek sıcaklık 44 ºC, en düşük sıcaklık –11 ºC olarak tespit edilmiştir. Sıfır derecenin altındaki gün sayısı 7 günügeçmez. Yıllık ortalama nispi nem % 63 dolayındadır. Yıllık gözlemlere göre en düşük nispi nem % 11 ile Temmuz-Ağustosaylarında en yüksek nispi nem % 79 ile Ocak ayında kaydedilmiştir.
3-YER ALTI SULARI :
Büyük Menderes Nehri hariç, dere ve çayların suları genellikle yaz aylarında kesilmektedir. Son yıllarda yağışların hissedilirderecede azalması nedeniyle Büyük Menderes Nehrinde de zaman zaman kurumalar meydana gelebilmektedir. Tarımda yazaylarında bu dere ve çaylar ile Büyük Menderes Nehrinin sularından faydalanılmaktadır. Ayrıca Osmanbükü sınırlarından başlayıpAcarlar, Yazıdere, Hacıaliobası, Sınırteke ovalarının sulanmasında büyük katkıda bulunan Devlet Su İşleri kanalı bulunmaktadır.
Yine 30-80 m arasında değişen derinliklerden çıkarılan artezyen sularından yararlanılmaktadır. Bu sular da yağışların azalmasınedeniyle yetersiz bir durum arz etmektedir. İlçemizde bir çok köyün içme suyu yer altı suları ile karşılanmaktadır.